Киноата е все ще слабо позната у нас, но нейната употреба датира от преди над 3000 години.

2013-а е година на киноата, обяви Организацията по храните и земеделието към ООН. Експерти от организацията определят киноата като „храна с високи хранителни качества, впечатляващо биоразнообразие и важно значение за концепцията за здравословното хранене”.

Историята на растението киноа може да бъде проследено лесно до неговата родина – екваториалните и тропически части на Андите. Всъщност именно киноата и царевицата са двете основни растения от трапезата на маите. От една страна тяхното разнообразие на полезни вещества осигурява голяма част от това, от което човешкият организъм се нуждае. От друга, тези растения се приспособяват лесно към нови условия и могат да се отглеждат масово в региони извън родината им. Все пак и до момента основният източник на киноа са две страни от Латинска Америка – Перу и Боливия.

2013-05-31-guinoainbag

Киноа: общи ползи за здравето

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може да се употребява вместо всяка друга житна култура, като дори и в малко количество осигурява значително количество фитонутриенти.

Киноата съдържа голямо количество протеини – нещо, което я отличава от повечето други зърнени култури. Причина за това е недостигът в тях на адекватно количество от 2 аминокиселини – лизин и изолевцин. В киноата те са значително повече и това я прави идеална част от всяка протеинова диета. Лизинът е основен участник в развитието и възстановяването на тъканите, а изолевцинът ускорява метаболизма и редуцира натрупаните мазнини.

Що се отнася до съдържанието на мазнини, и в това киноата превъзхожда останалите зърнени култури. Те осигуряват 1 грам мазнини срещу консумацията на 350 калории, докато при киноата това количество се постига само при 63 калории. Същевременно тези мазнини са полезни – от групата на омега-3 ненаситените, най-вече алфа-линоленова киселина (ALA).

Киноата се отличава и с много по-голямо съдържание на някои витамини и минерали – калций, фолиева киселина, рибофлавин (витамин В2), фосфор, мед, манган, магнезий, както и определени токофероли (форма на витамин Е). Например калцият е 2 пъти повече отколкото в останалите зърнени култури.

Богатството от фитонутриенти в киноата осигуряват различни антиоксиданти. Особено голямо е количеството на флавоноидите кверцетин и кемпферол. Всъщност тяхното количество тук е по-голямо дори от това в популярен източник на тези вещества като например боровинките.

100 грама киноа съдържат само около 155 калории.

Противовъзпалително действие на киноата

Макар повечето изследвания в тази посока да са все още в лабораторна фаза, резултатите са обещаващи: нормалната за един ден консумация на киноа е достатъчно да намали възпаленията. Химикалите, които допринасят за този ефект са от групата на фенолните киселини (фенолни гликозиди), включително от групата на витамин Е, както и полизахариди.

Според някои данни противовъзпалително действие оказва и съдържанието на сапонини – фитонутриенти, съдържащи се най-вече в люспите на зърната киноа.

Други ползи за здравето от употребата на киноа

Много изследвания вече показват, че киноата намалява значително риска от диабет тип 2. и това е напълно логично – заради високото съдържание на фибри– един от ключовите компоненти, необходими за регулиране нивото на кръвната захар. В тази посока вероятно действат и поне част от противовъзпалителните компоненти.

Подобен механизъм вероятно може да обясни и способността на киноата да понижава нивото на лошия холестерол – факт, който закономерно намалява риска от натрупване на плаки по стените на кръвоносните съдове и сърдечно-съдови заболявания като атеросклероза.

Някои начални данни сочат, че фитонутриентите в киноата имат канцерогенен и антиалергичен потенциал. Последното прави растението силно препоръчително при хора, които трябва да избягват употребата на други зърнени храни заради глутена в тях.

Лесното разграждане на зърната киноа в организма я прави храна, подходяща и за малки деца и подрастващи.

На практика киноата лесно може да влезе във всяка кухня – тя е подходяща за употреба в почти всяка храна, съдържаща друга зърнена култура.

Източник: здраве.bg

Петър Димков: Яжте тези храни и ще забравите за рак

Лечителят посочва 5 признака, които издават началото на страшната болест

Петър Димков

Народният лечител Петър Димков е имал и прилагал система за пазене и лечение на рака. Злокачествените болести се превърнаха в бич и у нас в последното десетилетие, макар че още по времето на Димков е било ясно как да живеем, за да не боледуваме от рак. Ето препоръките на лечителя: Най-доброто средство за застраховане от рак е да се избягват причините, които го предизвикват, като се спазва природосъобразният начин на живот.

Той изисква да ценим и използваме даровете на природата: слънцето, водата, чистият въздух, здравата храна с употребата на повече плодове и зеленчуци. Смисъл има прилагането на различни видове изпитани природни средства, като сух четков масаж, дълбоко дишане – сутрин, обед и вечер, гимнастика, редовни сутрешни разходки, ходене по нужда всеки ден. 

Освен това лете и зиме е необходимо да се става винаги в определен час, след което да се прави фрикция на цялото тяло с изтриване до зачервяване. След това е добре да се направи едночасова разходка. През лятото отделяйте по 1-2 часа за слънчеви бани със зелени листа, а зимно време използвайте планинското слънце. Така може да се засили организмът и да не се допусне развитието на рак. 

Храната е необходимо да бъде безмесна, като се препоръчва изобилие от прясно и кисело мляко, айран, орехи, сурови фъстъци, бадеми, цветно зеле, зелен фасул, гулия, лук, жълтъци от яйца. Добре е да се яде често, но в малки количества. Алкохолът и тютюнът да се изоставят напълно, съветва лечителят. 

Храненето през деня е добре да бъде по следния начин: Сутрин на първа закуска може да се вземат плодове, овесени ядки, черен хляб от овесени, ръжени или пшенични трици и мед. 

За втора закуска в 10 ч. се препоръчват смокини, стафиди, бадеми. 

На обяд половин час преди ядене да се консумират пресни плодови или зеленчукови сокове от грозде, ягоди, домати, моркови и пр., а в началото на обяда – плодове и орехи. Преди основното ядене да се изяжда гъста зеленчукова супа. 

За следобедна закуска може да служи кисело мляко или кафе от жълъди, ръж и леблебия с каймак и сухарчета от черен тричав хляб. Към 18 ч. – отново плодове или плодов сок.  

Вечерята да е салата от черна ряпа, червен лук и магданоз по равни части или салата от маруля, репички и др., с айран, супа от овесени ядки с жълтъци и др. Белият хляб да се замени с черен от трици. 

Всичко сурово е необходимо да се дъвче доста добре или да се смила на машинка за сокове. Вместо вода може да се пие повече мляко или айран. 

Началото на болестта рак е кажи-речи незабележимо както за болния, така и залекаря – то започва обичайно без болка и без някакви особени смущения и в това се крие една от най-големите му опасности. Станала вече явна, болестта мъчно се поддава на лечение. Затова е нужно да се отиде при лекар, след като забележите: 

– безпричинна слабост, отпадане и бърза загуба на тегло 

– раничка в устата, на езика или на устната, която не оздравява въпреки лечението 

– всяка буца или раничка по лицето и тялото, която не зараства за 15-30 дни или повече, а дори се увеличава, независимо от приложеното лечение 

– необяснимо разстройство в храносмилателната система, придружено с губене на тегло, бледност, повръщане, диария и др. 

– всяко образувание на гърдите на жена и течение от зърното, без да е бременна или кърмачка – всяко отделяне на кръв у жената извън периода на менструацията или след пределната възраст за нея. – всяко миризливо течение, което не се премахва, въпреки обикновените хигиенни и лечебни мерки – всяка продължително повишена температура без установени причини, пише zajenata.bg.

По-късно раковите клетки усилено се разрастват, нарушават функцията на засегнатия орган, увреждат и целия организъм. Накрая чрез кръвта или лимфата тези клетки достигат до други органи и също ги поразяват. Обикновено се засяга значително и общото състояние на организма. Болният отпада, отслабва. 

Различни теории обясняват причините за развитието на туморите. Някои се появяват след механично дразнене или при дразненето с химически вещества, други са резултат от стари възпалителни изменения. Предполага се също, че за тях спомагат и различни неизвестни вирусни инфекции, постоянното нервно напрежение или стрес от неприятни изживявания.

blitz.bg 

Източникhttp://www.budnaera.com/

30-те най-популярни вида паста

Ястия с история

Different types of pasta on rustic wooden table

 • Пастата има над 300 разноводности и огромна част от тях не могат да бъдат намерени в България
 • Всички видовете паста се характеризират със своята форма, дължина и дебелина – като те определят не само вида на пастата, но и предполагат определен вид сос.– Спагети – Те са най-популярният вид паста и произхождат от Неапол. Популярни сажв цял свят. Сервират се с всякакви видове.

 • – Спагетини – те са предшественици на спагетите, но са много по-тънки от тях и поради това често се сервират с леки сосове, подправки и люто.

 • – Лазаня – Тя е един от най-старите видове паста. Представлява сушени плоски и правоъгълни ленти, които се редят в тава, като между всяка лента лазаня се поставя сос или друг вид плънка.

 • – Лингуини – наричат ги още „Лингуине” и дължат името си на плоската си форма. Името им в превод означава „езичета”. В Италия се предлагат само в някои региони, като на някои места ги наричат „лингуетине” и „баветине”.

 • – Буквички – наименованието им „алфабетин” идва от формата на този вид паста, която представлява буквите от азбуката.

 • – Кускус – на италиански името на този вид паста означава „зърна пипер”. Има я основно в два вида – дребен кускус и по-едър. Приготвя се бързо и предполага добавяне в супи или приготвяне с по-гъста плънка или сос.

 • – Ригатони – те са къси, но големи тръбички, които имат набраздена повърхност. Формата и особеностите на този вид паста предразполагат за по-ароматни и силни на вкус сосове.

 • – Фетучини – представляват плоски ленти, които са по-широки от „талиолини”. Наричат ги още „тренете”. Произхождат от град Болоня.

 • – Талиатели – това са вид паста с форма на плоски ленти с широчина, по-голяма от тази на фетучините. Обикновено е около 8 мм.

 • – Фузили – Този вид паста води началото си от Южна Италия, близо до Неапол. Специалната им спираловидна форма се среща в по-къс и дълъг вариант. По-течните сосове са подходящи за този вид паста.

 • – Канелони – представляват навити на рула кори лазаня. Приготвят се, като се пълнят с плънка, редят се в тава и се заливат със сос, който да поемат и след това да омекнат.

 • – Ньоки – приготвят се от картофено тесто. По-често обаче се срещат, направени от стандартните продукти за паста.

 • – Капелини – тази паста се нарича още „Ангелска коса”. Представлява много тънко и дълго фиде, което най-често се използва за приготвянето на супи.

 • – Панделки – Наричат се още „Фарфале” и се появяват за пръв път в Болоня. Поднасят се с леки сосове, а краищата им могат да бъдат както назъбени, така и гладки.

 • – Равиоли – Представляват правоъгълничета с плънка, като тестото им може да е обогатено с домати, спанак или яйца, при което тестото се оцветява съответно в червено, зелено или оранжево.

 • – Талиолини – те са вид паста, която представлява лентички, широки около 5 мм. Може да се приготви прясна, но се продава и готова, най-често суха под формата на топки.
  – Папарделе – това са лентички с широчина около 2 см и поради тази причина в Болоня ги смятат за твърде широки и ги наричат „лагрисиме”. На някои места се наричат също „папареле”.
  – Дзите – Наричат ги още „Дзити”. Те са кухи тръбички с диаметър около 1 см. Съществуват разновидности с най-различна дължина.

 • – Букатини – Те са вид спагети с тръбовидна форма с диаметър около 2,5 мм. Наричат ги още „форатини” и „перчатели”.

 • – Мафалдине – Това е тънка паста, която представлява плоска лента с правоъгълна форма, чиито краища са леко накъдрени. Обикновено е широка около 10 мм. Нарича се още „талиателе нервате” и „фрезе”.

 • – Гарганели – Това е единствената паста с тръбообразна форма, която традиционно се прави ръчно. Тестото й е обогатено с яйца. Този вид паста произлиза от областта Емилия-Романя.

 • – Пене лише – Една от най-разпространените тръбовидни пасти е пенето. Името й идва от думата „крила”, заради диагоналния разрез на тръбичката.

 • – Еликоидали – Това са тръбички със среден размер и набраздена повърхност. Спрямо ригатоните са по-тънки, но по-дълги.

 • – Пенони ригати – представляват тръбообразна паста с набраздена повърхност. С по-голям размер и по-къса е от ригатоните. Позволява по-питателни и тежки сосове.

 • – Чифери ригати – Името им идва от думата ”лакът”, тъй като са с извита форма. Наричат се още „гомити”, което означава гумички.

 • – Тръбички – Наричат се още „тубети”, „дитали лиши”, а когато са по-дълги – „диталони”.

 • – Фарфалини – Представляват малки панделки и най-често се добавят в супи.

 • – Колелца Формата на този вид паста е вдъхновен от колелата на старите каруци. Идва от остров Сицилия, където се нарича още „ротеле”.

 • – Мидички – Наричат се още „конкиле” и в зависимост от размера, се наименоват по различен начин. Най-малкият размер мидички се използва за супи, а най-едрият вид, наричан още „конкилиони”, се приготвят като се сварят, а във вътрешността им се постави плънка.

 • – Тортелини – Произлизат от северна Италия и най-често се поднасят със сос или бульон.

Източик: http://www.bulgarian-kitchen.com/

Петър Дънов: 15 златни правила за здравословно хранене

Петър Дънов: 15 златни правила за здравословно хранене

petar-danov

Според думите на Петър Дънов всеки трябва да избере подходящата за себе си храна, която дава най-добри резултати за него. Има обаче общи условия, които важат за всички.

HighViewArt.com подбра 15 златни правила на Учителя за здравословно хранене:

1. Здравословно е да чувстваш удоволствие при ядене.

2. Яжте най-здравословните храни и никога не преяждайте.

3. Колкото повече яде човек, толкова по-малко помни. Стомахът работи твърде много, а паметта се обременява и отслабва.

4. Имате някакъв плод, круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. Вие имате за задача да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.

5. След плодове никога не пийте нито студена, нито топла вода. Преди ядене можете да пиете вода, но веднага след ядене не се позволява.

6. Спирате да ядете, когато ви е най-приятно – в стомаха трябва да има място за поне още 20 хапки, за да може свободно да храносмила.

7. Силата на храната е в качеството, а не в количеството.

8. Ще се храните вечер преди да е залязло слънцето, а сутрин никога няма да ядете преди да е изгряло.

8. Никакво бързане при ядене.

9. Хубави храни са тези, които най-лесно се смилат и от които остават по възможност най-малките излишъци.

10. Храната трябва да бъде винаги прясна.

11. Многото ядене изтощава човешкия организъм.

12. Не яжте твърде гореща храна, нито пък много студена.

13. Човек трябва да яде точно навреме, но не в определен час, а когато силите в неговия организъм се проявяват, т.е. когато усеща вътрешен глад.

14. Никога не яжте при неразположение. Ще се храните само, ако сте гладни.

15. Всичко, което е еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето също е много опасно.

Източник: HighViewArt.com

Научни наблюдения показват предимствата на биологичните храни в борбата с рака

Научни наблюдения показват предимствата на биологичните храни в борбата с рака

0407-no-hype-cf-1548

За първи път на високо научно ниво се проведе в Европейския парламент семинар посветен на връзката между човешкото здраве и органичната храна. Организатори на събитието бяха българският евродепутат Момчил Неков и Отдела за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) към Европейския парламент.
В него се включиха като лектори учени от Полша, България, Дания, Швеция, Италия, Холандия и Германия. Семинарът предизвика изключителен интерес в научните среди. Бяха представени резултатите от изследвания, които доказват, че органичните продукти имат благоприятно влияние върху човешкото здраве, включително и при раковите заболявания. Сред гостите имаше неврохирурзи, поддръжници на конвенционалното земеделие, представители на сектор Биоземеделие в Брюксел и представители на ЕК и други европейски институции.

В свое изказване Неков подчерта, че биопродуктите са инвестиция в здравеопазването. “Вярвам, че трябва да концентрираме усилията си върху предоставянето на качествена храна, особено за децата и младите хора, чиито имунна система се изгражда. В тази връзка подкрепям предложението органичната храна да бъде включена в схемата за снабдяване на учебните заведения – Училищен плод”, заяви евродепутатът.

Ученият от Варшавския научен университет, д-р Ева Рембяуковска, сподели свои наблюдения и проучвания, които са фокусирани върху връзката между биохраните и раковите заболявания. “Две жени бяха диагностицирани с рак на бъбреците. Едната веднага мина на хранителна диета базирана изцяло на органични продукти, а другата продължи да се храни както преди. Първата жена живя още пет години, а втората само една”, разказа д-р Рембяуковска. Тя представи резултати от изследвания, според които извлечените сокове от био плодове и зеленчуци ограничават развитието на ракови клетки. Д-р Рембяуковска обяви също така, че резултатите от редица изследвания върху животни доказват, че на пилетата, на които е давана биохрана, са били по-дребни, но тяхната имунна система е била по-силна отколкото при пилетата хранени с продукти от конвенционалното земеделие.
Д-р Филип Гранжан от Университета в Южна Дания каза, че почти всички видове нитрати имат негативно влияние върху мозъчните клетки, включително и в ембрионална фаза. Той защити тезата си, като представи множество проучвания и изследвания в тази посока. “Резултатите от моите наблюдения сочат, че използването на нитрати може да коства годишно милиарди евро загуби в трудоспособността на хора с по-ниски нива на коефициент на интелигентност, заради излагането им на нитрати преди раждане.”, заяви д-р Гранжан. Той направи заключението, че основното предимство на органичната храна е липсата на нитрати.

Германският учен Бернхард Вацъл, от института Макс Рубнер, представи изследвания, според които хората консумиращи био продукти водят по-здравословен начин на живот. “Те не ядат вредни храни и наблягат над плодове и зеленчуци”, поясни Вацъл.

Д-р Стоилко Апостолов, управител на българската фондация за биологично земеделие „Биоселена” представи родния опит в развитието на сектора. Той сподели, че биоземеделието у нас се развива динамично през последните 7 години, като сертифицираните площи са се увеличили 7 пъти. 1,5% от обработваемите земи се обработват съобразно стандартите на органичното земеделие. В България има дефицит на биоживотновъди. Едва 0,6% от общия брой на органичните ферми в страната се занимават с отглеждане на животни. Д-р Апостолов допълни, че 70% от българите, консумиращи биохрани вярват, че тези храни имат благоприятно влияние върху здравето.

Други участници в семинара представиха наблюдения и проучвания посветени на природните начини, чрез които биоземеделието се справя с вредителите. Някои от методите са толкова успешни, че дори вече се използват и в конвенционалното земеделие.

В заключение евродепутатът Момчил Неков, чийто приоритет в ЕП е биоземеделието, обобщи, че научните наблюдения представени от експертите затвърждават предимствата на органичните храни. Това ги превръща в инвестиция в общественото здраве. Семинарът доказа нуждата и ползата от повече дискусии и научна дейност посветени на био храните.

Източник: http://fakti.bg/zdrave/

Защо да се храним с БИО храни?

Защо да се храним с БИО храни?

15426997-Healthy-Organic-Vegetables-Bio-Food--Stock-Photo

Качествата на био храните са многобройни, както и техните предимства. Сред последните проучвания, при които са изследвани стотици видове био храни е доказано, че те са с пъти по-хранителни и полезни от конвенционалните храни, като освен това удължават живота на хората и предотвратяват множество заболявани.

Био храните са с повече хранителни вещества отколкото обикновенните храни. Според проучването, финансирано от Европейския Съюз органичните плодове и зеленчуци са с до 50% повече антиоксиданти, в сравнение с обикновените плодове и имат по-високо съдържание на витамини и минерали като цинк и желязо. Освен това значително намаляват и риска от рак и сърдечни заболявания.

Според други скорошни проучвания, органичните био храни са по-добри при борба срещу рака. Подобряват имунната ни система, като спомагат за по-добрия сън и е много по-малко вероятно да се напълнее от подобни храни.

По-добърият вкус на органичните храни е доказан и често пъти превъзхожда всички обикновенни хранителни продукти, които се предлагат на българския т пазар. Все повече ресторани и най-често изисканите ресторанти готвят своите специалитети с органични био храни.С напредването на науката почти всички зеленчуци и плодове в днешно време са с манипулиран ген, чрез който растат по-бързо, по-големи и се запазват по-дълго време,докато при органичните продукти това е 100% изключено и забранено. Примера затова са ранните ягоди по магазините, които изглеждат чудесно, но нямат почти никакви вкусови качества. За разлика от вкусът на пресните био плодове и зеленчуци, който е неустоим!

Био храните са безопастни за бебета и деца.Знаете ли ,че децата и най-вече бебетата са много уязвими на некачествена храна. Точно затова едно от най-големите предимства при био храните, е това че те са напълно безопастни за тях. Всяко бебе се ражда с около 200 токсини и канцерогени в тялото си, като до втората си година, нивата им достигат смъртоносна граница, която не бива да се превишава. Ако децата се хранят с био храни, количеството на канцерогените до втората година ще е с 1/6 по-малко, за разлика от деца, хранени с обикновени храни. Ето защо здравословната био храна е толкова важна за нашите бебета и малки деца.

Няма как поне веднъж да не сте се питали, защо био плодовете и зеленчуците се развалят много по-бързо, в сравнение с „нормалните от супермаркетите“. Причината за това, е че нормалните храни са облъчени, тъй като облъчването убива бактериите и удължава живота на храната. В същия момент, обаче, облъчването променя молекулната структура и жизнената енергия на храната.

Във всички био магазини не се продават генетично модифицирани храни(ГМ). Доказано, е че ГМО храните причиняват алергии и отслабват имунната система на човека. Вредите от ГМО храните не са тайна , но бързо-увеличаващото се население на света налага използването на подобни храни, за да се справи със световния глад.

Био храните, освен че са полезни за хората, са полезни и за природата. Конвенционалните методи за отглеждане ерозират почвата като използват опасни пестициди, които могат да увредят почвата за векове наред. Въпреки, че голяма част от вредните за човека и природата пестициди са забранени, някои от тях се срещат в почти всички хора, животни и води.

При отглеждането на био храни не се използват никакви пестициди, което спомага за опазване на околната среда.

Бързо,вкусно,здравословно и полезно – паста, храна с традиция!

Бързо,вкусно,здравословно и полезно – паста, храна с традиция!

Article-22-resized-e1361805368736

Макаронените изделия (или паста, както е популярното название на тази храна) са едни от най-разпространените храни. Приготвят се страшно лесно, вкусни са и изобщо – те са мечта за всяка домакиня, или група приятели, които са решили да вечерят заедно.

Много хора, които целят да отслабнат, избягват да ядат макарони, спагети и лазаня. Дали наистина тези храни обаче са толкова несъвместими с идеята за отслабване?!

Пълнозърнестата паста всъщност е нискокалорична храна – една порция от 50 грама сух продукт съдържа 180 калории. Много хора не знаят, че пастата съдържа и белтъчини – от 8 % при ръжените и ечемичените, 10-11% при пшеничните, 14% при овесените, до 18% при тези от киноа. Това подпомага отслабването и превръща тази храна в удобно средство за изгаряне на мазнини, без да страда чистата мускулна маса.

Много от бодибилдерите включват различни видове пълнозърнести макарони в менюто си. Пълнозърнестата паста съдържа само бавни захари, които изгарят почти изцяло, но значително бавно. Това е друга причина, поради която спортистите консумират пълнозърнести макаронени изделия, тъй като възстановяват запасите от глюкоген в мускулите си.

Пълнозърнестите пшенични макарони са богати на витамини от групапата В и на вит. A, Е, F и PP, както и на известно количество лецитин, който се съдържа в зародиша на зрънцето.

Макароните, които са направени от различни видове семена: елда, амарант, киноа, са с високо съдържание на пълноценен протеин, витамини А, Е и от групата В, както и на макро- и микроелементи – желязо, цинк, мед, манган, селен, молибден и др., които участват в ензимните комплекси и имат важна роля за имунната система.

А ето малко повече информация за различните видове орагнични макаронени изделия, предлагани в добрите магазини за органични или био храни:

Макароните и спагетите от пълнозърнест и полупълнозърнест грис от твърда пшеница – са леки и с по-малко калории, с по-ниско съдържание на глутен и по-богати на фибри в сравнение с непълнозърнестите. Отличават се с нисък гликемичен индекс – 45/ГИ (стойност показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин). Улеснява намаляването на холестерола и предпазва от заболявания, на сърдечно-съдовата система. Това го прави полезен и ценен за всяка трапеза.

Можете да се възползвате от огромното разнообразие на видовете макарони и спагети – както от твърда пшеница, така и от овес, ориз, царевица, ечемик, ръж, коноп, лимец, елда, амарант, киноа, камут и нахут. Невероятният им вкус се допълва от добре подбраните подправки и билки. Можете да получите голяма доза витамини и всички незаменими аминокиселини чрез макарони със спирулина, киноа или тези с амарант и нахут, и да подсилите имунната си система с нашите макарони с червено цвекло и различни подправки. Имаме и няколко вида безглутенови макарони – от пълнозърнест ориз, елда, киноа, царевица, царевица и ориз. Макароните и спагетите могат да станат незаменима част от разнообразното Ви вкусно и здравословно меню, без да се притеснявате от промяна в теглото.

Органичните пълнозърнести макарони са произведени от сорт твърда пшеница с високи стойности на протеини и здравословни компоненти. Изключително фината обработка на гриса, от койта са произведени, ги прави много приятни за консумация, тъй като не се усещат влакнините (фибрите) и като консистенция пълнозърнестите макарони са същите, както тези от непълнозърнест грис. Внимателната обработка ще Ви разкрие удоволствието от изтънчен вкус, отличен аромат и текстура. Специалният сорт пшеница се отглежда чрез биоорганично земеделие в планинските местности на Централна Италия, районът Абруцо. Традиционната рецепта подлага целите зърна на леко бланширане и специална обработка, включваща два отделни стадия на сушене, за да получите леки, вкусни и лесни за приготвяне макарони, изобилстващи от полезни вещества.

Спагети от твърда пшеница Дурум с чили – „Дурум” е специален сорт пшеница с високо качество на зърното – с много протеини и свободни аминокиселини, с високи хранителни и кулинарни преимущества. Добавеното чили е не само вкусно, то повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в продължение на 3 часа след храненето и това помага на правилното усвояване на хранителните вещества и на изразходването на приетите калории.

Спагети от твърда пшеница Дурум със соя – сортът „Дурум” е наречен „Бисерът на Пшениците”. При варене макароните не се разкашкват, а остават цели и стегнати. Прибавените соеви зърна осигуряват допълнително количество пълноценен протеин с високо съдържание на лизин и всички останали незаменими аминокиселини, както и витамини и полезни мазнини.

Пълнозърнеста Лазаня – Тази пълнозърнеста био паста е произведена чрез сертифицирано биоземеделие, с гаранции за чистота, чрез методи, щадящи природата и човешкото здраве и след пълно изключване на изкуствени торове и химични съставки. Тъй като е пълнозърнеста, тя е подходяща при диетично и балансирано хранене. Полезните вещества от отделните части на зърното са запазени напълно. Всички тези витамини, минерали, белтъчини и фибри въздействат като естествен протектор от заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система, подобряват съществено храносмилането и предпазват от някои видове рак, понижават риска от диабет и астма. Можете да приготвите любимото си ястие по най-здравословния начин като приготвите лазаня или друг вид паста с Био сос „Болонезе”, овкусен с много подправки и семена.

Биохранене – основни принципи и предимства

Биохранене – основни принципи и предимства

“Човекът е единственото живо същество, което уврежда храните преди да ги изяде”

organicvsconv-300x211

Основната опорна точка, на която залага органичната продукция е свързана с производство на биологично чиста храна, която е продукт или на земеделието, или на животновъдството и която е лишена от използването на каквито и да е вредни химически субстанции, синтезирани по изкуствен начин.

Съществуват три основни принципа, върху които стъпва био храненето, а именно:

уважение към земята – използване на био семена за посев, както и производство на биологично чисти храни, без участие на изкуствено синтезирани химически вещества

уважение към самия потребител – стриктно спазване на установените норми за качеството на хранителните стоки, както и стремеж за продажба на здравословни такива.

уважение към животните – отглеждане на животни с биологично чиста храна и лекуване с предимно хомеопатични средства, остеопатия, акупунктура и други методи със цел избягване на стресирането и натоварването на организма ни с различни количества хормони или антибиотици, които така или иначе поемаме с храната.

Какви са предимствата на био храненето?

Лишавайки ежедневното си меню от така познатите ни вредни храни или “джънк фууд”, ние сме уверени, хранителните ни навици отговарят напълно на представите ни за здравословен и балансиран начин на живот. Консумирайки обаче продукти, богати на инфекциозни протеинови агенти, синтетични хормони, генномодифицирани организми както и редица химични вещества като диоксин в пилешкото месо, се отдалечаваме неусетно с колосални стъпки от принципите на здравословното хранене, залагащо иначе на чисти, нерафинирани продукти.

Макар и малкото количество, което приемаме с храната би могло да отключи сериозни здравословни проблеми, включително и да предизвика алергични реакции.

Колкото по-бързо осъзнаем, че тялото и мозъкът ни има потребност от захранване със здравословни, биохрани, които не са пакетирани с изключително токсични субстанции, толкова по-жизнени ще се чувстваме.

Пестицидите например нарушават състава на земеделските култури; освен това с тях се обясняват редица дегенеративни заболявания, включително и някои видове рак.

Освен че биохраните представляват една чудесна алтернатива, те още се отличават с богатството си от хранителни вещества и не на последно място с отличните си вкусови качества.

Откъде мога да си закупя биопродукция?

Можете да се ориентирате много лесно спрямо това дали действително лансирани хранителни продукти като “био” са такива. Означените с “АВ” храни са с гарантиран биологичен произход, които можете да си набавите дори от био щандовете в обикновените хранителни магазини, от местни ферми, частни производители или специализирани магазини за био храни.

Резюме:

Биохраните представляват най-добрият възможен избор, върху който бихте могли да се спрете, отговарящ напълно на здравословния и балансиран начин на живот, защото:

в тях не се съдържат различни токсични химически субстанции като пестициди, диоксин, изкуствено синтезирани хормони и т.н, които биха могли да доведат до сериозни здравословни проблеми

наличието на пестициди в продуктите нарушават структурата на земеделските култури

биохраните са много по-вкусни и богати откъм хранителни вещества

Биопродуктите, означени с “АВ” говорят за 100 % гаранция за качество и произхода; можете да си набавите биохрани от специалните щандове в хранителните магазини, местни търговци или ферми, както и от специализирани био магазини.

Източник: http://staystrong.eu/

Още 10 причини да консумираме био-продукти

Още 10 причини да консумираме био-продукти

Автор: Д-р Владимир Шишков

professional bio

Една от най-актуалните теми от нашето ежедневие е темата за Био-органичните храни – какви са предимствата от тяхната консумация, защо трябва да ги предпочетем пред конвенционалните продукти, какви са техните дългосрочни ползи върху здравето на хората и природата, която ни заобикаля. Нашият екип в особено голяма степен се интересува от всички дискусии по тази тема и за пореден път решихме да внесем малко светлина по въпроса. Д-р Владимир Шишков от нашия екип се разрови в публикациите и статиите в престижни медицински издания, за да събере тази информация. Надяваме се да сме полезни.

Според наръчника на потребителя на биологични продукти в България (изготвен от фондация Тайм, с финансовата подкрепа на ЕС) съществуват 10 причини, за да консумираме органичната храна и да я предпочитаме пред конвенционалната. В резюме тези причини са следните – биологичните храни са:

1. Много вкусни.
2. Здравословни.
3. Без вредни добавки.
4. Без пестициди, което прави и почвата по-адаптивна към климатичните промени.
5. Без ГМО.
6. Без медикаменти (антибиотици).
7. Без скрити разходи (за пречистване на водата например).
8. Произведени по най-високи стандарти (за качествен контрол).
9. Произведени с грижа за животните (за тяхното благоденствие).
10. Добри са за околната среда и дивата природа.

Органичното производство запазва био разнообразието в дивите природни екосистеми. Био земеделието започва с подхранването на почвата, което рефлектира в обогатяване на отгледаните култури и последващо, но не на последно място, подсилване на човешкия организъм, който консумира точно тези продукти.

Ние от ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ бихме искали да добавим още 10 причини към този списък, които допълнително “натежават” в посока по-здравословен избор, когато сме изправени пред дилемата дали да предпочетем конвенционална храна или нейния био-органичен аналог. Ето ги:

1. Био храните съдържат повече ценни минерали поради факта, че почвите, в които се отглеждат, са възможно най-чисти и най-малко изтощени. Витамин C, магнезий, калций и желязо са само част от витамините и минералите, с които Био храните превъзхождат в голяма степен конвенционалните продукти.

2. Био-органичните храни от растителен произход съдържат по-голямо количество антиоксиданти (фитохимикали, фитонутриенти), защото те се развиват по начин много по-близък до естествения цикъл на растеж и развитие, без да бъдат пришпорвани с изкуствени торове или генно-модифицирани технологии.

3. Био-органичните храни от животински произход имат много по-ниско съдържание на опасни и вредни за здравето вещества (хормони, антибиотици, токсини), като в същото време съдържанието на полезни вещества е значително по-високо (антиоксиданти, КЛА, омега-3 ЕМК и др.)

4. Те значително намаляват риска от развитие на ракови и сърдечно-съдови заболявания – именно поради високото съдържание на антиоксиданти, фитохимикали и минерали, намаляващи риска за отключване на процеси на образуване на туморни клетки, както и на атеросклероза в съдовете.

5. Те запазват почвата в по-добро състояние за следващите култури особено, ако се спазва т.н. био-динамичен модел на земеделие. Когато отглежданите култура са органични, силни, здрави и чисти, те допускат в много по-малка степен израстването на ненужните плевели в тяхна близост.

6. Те съдържат по-ниски количества тежки метали.

7. Те в по-малка степен допринасят за неблагоприятните климатични промени. Знаехте ли, че според института Родейл, всеки 4 декара органично земеделие може да премахне около 3500 кг. CO2 от атмосферата годишно.

8. Продуктите с органичен произход са най-добрите източници за производство на безопасни и качествени бебешки и детски храни.

9. Органичните култури са най-добрата и чиста храна за домашните животни и по този начин гарантират добива на качествено и безопасно месо и животински продукти от тях.

10. Те създават по-висока добавена стойност за единица продукт, поради простичкия факт, че в тях се инвестират доста повече усилия и ръчен труд, но се елиминират високорисковите и замърсяващи технологии на интензивното земеделие, което позволява високи добиви от единица площ за сметка на качеството на продукцията.

В заключение можем да обобщим, че вероятно ще продължат да се появяват нови и нови аргументи в полза на био-органичните продукти, като единственият солиден към момента контра-аргумент е сравнително високата им цена в сравнение с конвенционално произведените храни. В крайна сметка този проблем също би могъл да се реши задоволително, като се разширява производството и се повишава общото произведено количество био-продукти на всеки пазар.

Опитът показва, че в най-развитите по отношение на био-производство държави цените на био-продуктите вече плътно се доближават до цените на конвенционалните храни. Не бива да се забравя и мощния превантивен ефект на био-органичните храни по отношение на редица масови заболявания, който позволява значително снижаване на разходите за тяхното лечение. Което, казано простичко означава, че хората, редовно консумиращи био-органични продукти са изложени на по-малък риск от заболявания и това им спестява евентуални разходи за медицинско обслужване и лекарства.

Защо не се захванете и Вие със собствено производство на чисти продукти с ясен произход. Да поддържате една малка градинка е идеално хоби, което освен, че ще ви помогне да си отгледате чисти хранителни продукти, ще ви разтовари и ще смъкне голяма част от стреса Ви.

Добре е всеки съвременен човек да познава предимствата и качествата на био-храните, за да може да направи най-разумния и информиран избор за своето здраве. Разгледайте разнообразието от органични храни и стоки за бита в Био супермаркет Здравословен Живот и направете своя избор.

Източник: http://zdravosloven.com/

ЕЛДА (ГРЕЧКА)- Здравословни ползи

ЕЛДА (ГРЕЧКА)- Здравословни ползи

Неслучайно наричат елдата “зрънце за милиони”, защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за поддържане на фигурата.

2015-07-08-1436374933-6373539-Buckwheat_600_x_450
Здравословни ползи:

– Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
– Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
– В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
– Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
– Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим “продукт за красота”. Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
– Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
– Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в “алкално зърно” с киселинно-формираща функция.
– Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин – вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.