12747828-Brown-rice-and-red-rice-with-heart-shape-texture-background-Stock-Photo

В средностатистическото българско семейство ориз се готви обикновено поне веднъж седмично. За съжаление, хората рядко се замислят за хранителните качества на ориза, който приготвят. Каква е разликата между белия и кафевия ориз всъщност?

Оризовото зърно е опаковано в неядлива обвивка, която се маха посредством различни методи на валцоване и смилане. Под нея има няколко други покривни пласта. В по-външните пластове са разположени повечето повечето от витамините и минералите, съдържащи се в оризовото зърно. При кафевият ориз единственото, което се премахва е неядливата люспа около зърното. Това е най-богатата на полезни хранителни вещества форма на ориза. Кафевият ориз съдържа:

  • витамини: В1, В3, В5 и В6;
  • минералите: магнезий, цинк, фосфор и мед;
  • фибри.

Белият ориз се приготвя чрез смъкването на пластове от зърното, а този процес премахва значителна част от минералите и витамините му, както и оризовия зародиш. Белият ориз е четири пъти по-беден на фибри от кафевия. Витамините му също са значително по-малко.

Много по-добре ще е ако придобиете навика да ядете кафяв вместо бял ориз. Вярно е, че вкусът му е доста различен, но в никакъв случай не е по-лош. Приготвянето му отнема около 45 минути. За да го направите още по-вкусен и полезен, можете да включите в готвенето зеленчуци, яйца, пилешко, соев сос, подправки.

Източник: https://innerlane.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *