Още 10 причини да консумираме био-продукти

Автор: Д-р Владимир Шишков

professional bio

Една от най-актуалните теми от нашето ежедневие е темата за Био-органичните храни – какви са предимствата от тяхната консумация, защо трябва да ги предпочетем пред конвенционалните продукти, какви са техните дългосрочни ползи върху здравето на хората и природата, която ни заобикаля. Нашият екип в особено голяма степен се интересува от всички дискусии по тази тема и за пореден път решихме да внесем малко светлина по въпроса. Д-р Владимир Шишков от нашия екип се разрови в публикациите и статиите в престижни медицински издания, за да събере тази информация. Надяваме се да сме полезни.

Според наръчника на потребителя на биологични продукти в България (изготвен от фондация Тайм, с финансовата подкрепа на ЕС) съществуват 10 причини, за да консумираме органичната храна и да я предпочитаме пред конвенционалната. В резюме тези причини са следните – биологичните храни са:

1. Много вкусни.
2. Здравословни.
3. Без вредни добавки.
4. Без пестициди, което прави и почвата по-адаптивна към климатичните промени.
5. Без ГМО.
6. Без медикаменти (антибиотици).
7. Без скрити разходи (за пречистване на водата например).
8. Произведени по най-високи стандарти (за качествен контрол).
9. Произведени с грижа за животните (за тяхното благоденствие).
10. Добри са за околната среда и дивата природа.

Органичното производство запазва био разнообразието в дивите природни екосистеми. Био земеделието започва с подхранването на почвата, което рефлектира в обогатяване на отгледаните култури и последващо, но не на последно място, подсилване на човешкия организъм, който консумира точно тези продукти.

Ние от ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ бихме искали да добавим още 10 причини към този списък, които допълнително “натежават” в посока по-здравословен избор, когато сме изправени пред дилемата дали да предпочетем конвенционална храна или нейния био-органичен аналог. Ето ги:

1. Био храните съдържат повече ценни минерали поради факта, че почвите, в които се отглеждат, са възможно най-чисти и най-малко изтощени. Витамин C, магнезий, калций и желязо са само част от витамините и минералите, с които Био храните превъзхождат в голяма степен конвенционалните продукти.

2. Био-органичните храни от растителен произход съдържат по-голямо количество антиоксиданти (фитохимикали, фитонутриенти), защото те се развиват по начин много по-близък до естествения цикъл на растеж и развитие, без да бъдат пришпорвани с изкуствени торове или генно-модифицирани технологии.

3. Био-органичните храни от животински произход имат много по-ниско съдържание на опасни и вредни за здравето вещества (хормони, антибиотици, токсини), като в същото време съдържанието на полезни вещества е значително по-високо (антиоксиданти, КЛА, омега-3 ЕМК и др.)

4. Те значително намаляват риска от развитие на ракови и сърдечно-съдови заболявания – именно поради високото съдържание на антиоксиданти, фитохимикали и минерали, намаляващи риска за отключване на процеси на образуване на туморни клетки, както и на атеросклероза в съдовете.

5. Те запазват почвата в по-добро състояние за следващите култури особено, ако се спазва т.н. био-динамичен модел на земеделие. Когато отглежданите култура са органични, силни, здрави и чисти, те допускат в много по-малка степен израстването на ненужните плевели в тяхна близост.

6. Те съдържат по-ниски количества тежки метали.

7. Те в по-малка степен допринасят за неблагоприятните климатични промени. Знаехте ли, че според института Родейл, всеки 4 декара органично земеделие може да премахне около 3500 кг. CO2 от атмосферата годишно.

8. Продуктите с органичен произход са най-добрите източници за производство на безопасни и качествени бебешки и детски храни.

9. Органичните култури са най-добрата и чиста храна за домашните животни и по този начин гарантират добива на качествено и безопасно месо и животински продукти от тях.

10. Те създават по-висока добавена стойност за единица продукт, поради простичкия факт, че в тях се инвестират доста повече усилия и ръчен труд, но се елиминират високорисковите и замърсяващи технологии на интензивното земеделие, което позволява високи добиви от единица площ за сметка на качеството на продукцията.

В заключение можем да обобщим, че вероятно ще продължат да се появяват нови и нови аргументи в полза на био-органичните продукти, като единственият солиден към момента контра-аргумент е сравнително високата им цена в сравнение с конвенционално произведените храни. В крайна сметка този проблем също би могъл да се реши задоволително, като се разширява производството и се повишава общото произведено количество био-продукти на всеки пазар.

Опитът показва, че в най-развитите по отношение на био-производство държави цените на био-продуктите вече плътно се доближават до цените на конвенционалните храни. Не бива да се забравя и мощния превантивен ефект на био-органичните храни по отношение на редица масови заболявания, който позволява значително снижаване на разходите за тяхното лечение. Което, казано простичко означава, че хората, редовно консумиращи био-органични продукти са изложени на по-малък риск от заболявания и това им спестява евентуални разходи за медицинско обслужване и лекарства.

Защо не се захванете и Вие със собствено производство на чисти продукти с ясен произход. Да поддържате една малка градинка е идеално хоби, което освен, че ще ви помогне да си отгледате чисти хранителни продукти, ще ви разтовари и ще смъкне голяма част от стреса Ви.

Добре е всеки съвременен човек да познава предимствата и качествата на био-храните, за да може да направи най-разумния и информиран избор за своето здраве. Разгледайте разнообразието от органични храни и стоки за бита в Био супермаркет Здравословен Живот и направете своя избор.

Източник: http://zdravosloven.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *