Бързо,вкусно,здравословно и полезно – паста, храна с традиция!

Article-22-resized-e1361805368736

Макаронените изделия (или паста, както е популярното название на тази храна) са едни от най-разпространените храни. Приготвят се страшно лесно, вкусни са и изобщо – те са мечта за всяка домакиня, или група приятели, които са решили да вечерят заедно.

Много хора, които целят да отслабнат, избягват да ядат макарони, спагети и лазаня. Дали наистина тези храни обаче са толкова несъвместими с идеята за отслабване?!

Пълнозърнестата паста всъщност е нискокалорична храна – една порция от 50 грама сух продукт съдържа 180 калории. Много хора не знаят, че пастата съдържа и белтъчини – от 8 % при ръжените и ечемичените, 10-11% при пшеничните, 14% при овесените, до 18% при тези от киноа. Това подпомага отслабването и превръща тази храна в удобно средство за изгаряне на мазнини, без да страда чистата мускулна маса.

Много от бодибилдерите включват различни видове пълнозърнести макарони в менюто си. Пълнозърнестата паста съдържа само бавни захари, които изгарят почти изцяло, но значително бавно. Това е друга причина, поради която спортистите консумират пълнозърнести макаронени изделия, тъй като възстановяват запасите от глюкоген в мускулите си.

Пълнозърнестите пшенични макарони са богати на витамини от групапата В и на вит. A, Е, F и PP, както и на известно количество лецитин, който се съдържа в зародиша на зрънцето.

Макароните, които са направени от различни видове семена: елда, амарант, киноа, са с високо съдържание на пълноценен протеин, витамини А, Е и от групата В, както и на макро- и микроелементи – желязо, цинк, мед, манган, селен, молибден и др., които участват в ензимните комплекси и имат важна роля за имунната система.

А ето малко повече информация за различните видове орагнични макаронени изделия, предлагани в добрите магазини за органични или био храни:

Макароните и спагетите от пълнозърнест и полупълнозърнест грис от твърда пшеница – са леки и с по-малко калории, с по-ниско съдържание на глутен и по-богати на фибри в сравнение с непълнозърнестите. Отличават се с нисък гликемичен индекс – 45/ГИ (стойност показваща скоростта, с която определена храна се отразява на отделянето на инсулин). Улеснява намаляването на холестерола и предпазва от заболявания, на сърдечно-съдовата система. Това го прави полезен и ценен за всяка трапеза.

Можете да се възползвате от огромното разнообразие на видовете макарони и спагети – както от твърда пшеница, така и от овес, ориз, царевица, ечемик, ръж, коноп, лимец, елда, амарант, киноа, камут и нахут. Невероятният им вкус се допълва от добре подбраните подправки и билки. Можете да получите голяма доза витамини и всички незаменими аминокиселини чрез макарони със спирулина, киноа или тези с амарант и нахут, и да подсилите имунната си система с нашите макарони с червено цвекло и различни подправки. Имаме и няколко вида безглутенови макарони – от пълнозърнест ориз, елда, киноа, царевица, царевица и ориз. Макароните и спагетите могат да станат незаменима част от разнообразното Ви вкусно и здравословно меню, без да се притеснявате от промяна в теглото.

Органичните пълнозърнести макарони са произведени от сорт твърда пшеница с високи стойности на протеини и здравословни компоненти. Изключително фината обработка на гриса, от койта са произведени, ги прави много приятни за консумация, тъй като не се усещат влакнините (фибрите) и като консистенция пълнозърнестите макарони са същите, както тези от непълнозърнест грис. Внимателната обработка ще Ви разкрие удоволствието от изтънчен вкус, отличен аромат и текстура. Специалният сорт пшеница се отглежда чрез биоорганично земеделие в планинските местности на Централна Италия, районът Абруцо. Традиционната рецепта подлага целите зърна на леко бланширане и специална обработка, включваща два отделни стадия на сушене, за да получите леки, вкусни и лесни за приготвяне макарони, изобилстващи от полезни вещества.

Спагети от твърда пшеница Дурум с чили – „Дурум” е специален сорт пшеница с високо качество на зърното – с много протеини и свободни аминокиселини, с високи хранителни и кулинарни преимущества. Добавеното чили е не само вкусно, то повишава с 50% ритъма на сърцето и обмяната на веществата в продължение на 3 часа след храненето и това помага на правилното усвояване на хранителните вещества и на изразходването на приетите калории.

Спагети от твърда пшеница Дурум със соя – сортът „Дурум” е наречен „Бисерът на Пшениците”. При варене макароните не се разкашкват, а остават цели и стегнати. Прибавените соеви зърна осигуряват допълнително количество пълноценен протеин с високо съдържание на лизин и всички останали незаменими аминокиселини, както и витамини и полезни мазнини.

Пълнозърнеста Лазаня – Тази пълнозърнеста био паста е произведена чрез сертифицирано биоземеделие, с гаранции за чистота, чрез методи, щадящи природата и човешкото здраве и след пълно изключване на изкуствени торове и химични съставки. Тъй като е пълнозърнеста, тя е подходяща при диетично и балансирано хранене. Полезните вещества от отделните части на зърното са запазени напълно. Всички тези витамини, минерали, белтъчини и фибри въздействат като естествен протектор от заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система, подобряват съществено храносмилането и предпазват от някои видове рак, понижават риска от диабет и астма. Можете да приготвите любимото си ястие по най-здравословния начин като приготвите лазаня или друг вид паста с Био сос „Болонезе”, овкусен с много подправки и семена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *