Защо да се храним с БИО храни?

15426997-Healthy-Organic-Vegetables-Bio-Food--Stock-Photo

Качествата на био храните са многобройни, както и техните предимства. Сред последните проучвания, при които са изследвани стотици видове био храни е доказано, че те са с пъти по-хранителни и полезни от конвенционалните храни, като освен това удължават живота на хората и предотвратяват множество заболявани.

Био храните са с повече хранителни вещества отколкото обикновенните храни. Според проучването, финансирано от Европейския Съюз органичните плодове и зеленчуци са с до 50% повече антиоксиданти, в сравнение с обикновените плодове и имат по-високо съдържание на витамини и минерали като цинк и желязо. Освен това значително намаляват и риска от рак и сърдечни заболявания.

Според други скорошни проучвания, органичните био храни са по-добри при борба срещу рака. Подобряват имунната ни система, като спомагат за по-добрия сън и е много по-малко вероятно да се напълнее от подобни храни.

По-добърият вкус на органичните храни е доказан и често пъти превъзхожда всички обикновенни хранителни продукти, които се предлагат на българския т пазар. Все повече ресторани и най-често изисканите ресторанти готвят своите специалитети с органични био храни.С напредването на науката почти всички зеленчуци и плодове в днешно време са с манипулиран ген, чрез който растат по-бързо, по-големи и се запазват по-дълго време,докато при органичните продукти това е 100% изключено и забранено. Примера затова са ранните ягоди по магазините, които изглеждат чудесно, но нямат почти никакви вкусови качества. За разлика от вкусът на пресните био плодове и зеленчуци, който е неустоим!

Био храните са безопастни за бебета и деца.Знаете ли ,че децата и най-вече бебетата са много уязвими на некачествена храна. Точно затова едно от най-големите предимства при био храните, е това че те са напълно безопастни за тях. Всяко бебе се ражда с около 200 токсини и канцерогени в тялото си, като до втората си година, нивата им достигат смъртоносна граница, която не бива да се превишава. Ако децата се хранят с био храни, количеството на канцерогените до втората година ще е с 1/6 по-малко, за разлика от деца, хранени с обикновени храни. Ето защо здравословната био храна е толкова важна за нашите бебета и малки деца.

Няма как поне веднъж да не сте се питали, защо био плодовете и зеленчуците се развалят много по-бързо, в сравнение с „нормалните от супермаркетите“. Причината за това, е че нормалните храни са облъчени, тъй като облъчването убива бактериите и удължава живота на храната. В същия момент, обаче, облъчването променя молекулната структура и жизнената енергия на храната.

Във всички био магазини не се продават генетично модифицирани храни(ГМ). Доказано, е че ГМО храните причиняват алергии и отслабват имунната система на човека. Вредите от ГМО храните не са тайна , но бързо-увеличаващото се население на света налага използването на подобни храни, за да се справи със световния глад.

Био храните, освен че са полезни за хората, са полезни и за природата. Конвенционалните методи за отглеждане ерозират почвата като използват опасни пестициди, които могат да увредят почвата за векове наред. Въпреки, че голяма част от вредните за човека и природата пестициди са забранени, някои от тях се срещат в почти всички хора, животни и води.

При отглеждането на био храни не се използват никакви пестициди, което спомага за опазване на околната среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *